Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Persijski hrt - Saluki

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Brz, inteligantan i tih pas. Prijateljski nastrojen ali rezervisan prema strancima. Obično odabere jednog člana porodice kome će biti u potpunosti odan i privržen. Ima jak lovački nagon, ali se danas najviše koristi kao kućni ljubimac i pas za izložbe. U Guinness-ovoj knjizi rekorda je sa 69 km/h zapisan kao najbrži pas na svetu.

Dresura

Veoma je inteligentan i biće poslušan sve dok ga držite zainteresovanim za trening. Koristite pozitivne tehnike dresure kao što su nagrade u vidu hrane i pohvale, nikada nemojte biti grubi je je osetljiv. Potrebna mu je rana socijalizacija, ali se sa njome treba i kasnije nastaviti.

Zdravlje

Generalno zdrava rasa.

Izgled

Mišićav pas, dugačke i uske glave sa velikim tamnim očima. Dlaka mu je glatka i svilena i može biti bela, krem, žućkastocrna, trobojna, zlatnocrvena, grizli, srebrno grizli kao i kombinacija ovih boja.

Nega

Poželjno je svakodnevno četkanje kao i redovna fizička aktivnost. Iako bi trebalo da spava i živi u kući, za njegove aktivnosti je najbolje dvorište ili neki drugi ograđeni prostor gde bi mogao da trči. Potrebno mu je nabaviti udoban krevet jer mu se mogu pojaviti žuljevi. Malo se linjaju.

Životni vek

10-12 godina.