Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Parson raselov terijer

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Snažan, otporan, radni pas, pogotovo za rad ispod zemlje. Veseo u radu, živahan, okretan. Hrabar i neustrašiv, prijateljski nastrojen i samouveren i bez problema će se suprotstaviti psu koji je i pet puta veći od njega. Ovo nije pas za one koji nemaju puno vremena za svog ljubimca, jer mu je potrebno puno interakcije i stimulacije kako mu ne bi bilo dosadno i kako ne bi postao destruktivan.

Dresura

Inteligentan je i brzo uči, ali njegova tvrdoglavost može zadavati velike muke prilikom dresure. Iz tog razloga će više odgovarati vlasnicima koji imaju iskustva sa psima, a i njima će trebati puno strpljenja.

Zdravlje

Zdravstveni problemi koji se mogu javiti su dislokacija kolena, nasledne bolesti oka, gluvoća, bolest kuka kod malih rasa pasa.

Izgled

Pas elastičnog tela srednje dužine. Krzno može biti glatko, oštro ili izlomljeno, a boja potpuno bela ili sa paležnim žutim ili crnim oznakama. Viši pas, zdepastije građe poznat je kao Parson Raselov terijer dok je niži, nešto izduženiji pas poznat kao Džek Raselov terijer.

Nega

Parson Raselov terijer može živeti u stanu ako dovoljno vežba. Bez obzira na tip dlake, laki su za održavanje. Potrebno im je samo povremeno četkanje.

Životni vek

13-15 godina.