Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Mekodlaki pšenično žuti terijer

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Jak, poslušan i dobro koordinisan pas. Razigran je, živahan i druželjubiv terijer. Privržen je porodici. Oprezan je, pa je i odličan pas čuvar, laje na neznance. Nežan je sa decom i dobro se slaže sa drugim psima. Veoma je umiljat, poslušan i samouveren. Ceo život se ponaša kao štene, ova rasa kao da nikad ne odraste.

Dresura

Ako nije dobro socijalizovan i ako nema jakog vođu u vlasniku, može da postane agresivan i nepoverljiv. Inteligentni su, pa lako razumeju šta se od njih zahteva. Komande treba da budu direktne i jednostavne jer je i njihova narav takva. Vlasnik treba da bude strog, smiren, samouveren i poverljiv prema psu. Vlasnik ne treba biti previše mek u odgoju psa, jer će ovaj terijer preuzeti kontrolu.

Zdravlje

Iako generalno zdrava rasa, skloni su bolesti gubitka proteina i alergiji na buve.

Izgled

Pas srednje veličine, proporcijalne građe, crnog nosa i tamnih očiju. Ima svilenkastu i bujnu dlaku, koja može varirati od svetlo pšenične do zlatno crvene boje.

Nega

Dobro podnosi život u stanu. Srednje su aktivni u zatvorenom prostoru, idealno bi bilo da imaju bar manje dvorište. Ova rasa ne podnosi dobro vrućinu. Potrebno mu je svakodnevno šetanje. Mora se redovno češljati mekom četkom kako bi se sprečilo mršenje dlake. Kupati ga treba po potrebi, a uši i oči redovno čistiti. Ova rasa se ne linja.

Životni vek

Oko 15 godina.