Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Imalski terijer (Glen)

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Irski glen je živahan, hrabar, strpljiv i odan mali pas. Nežan je sa članovima svoje porodice. Energičan je i nepopustljiv u lovu, a u kući je blag i miran. Inteligentan je, ali mu dugo treba da sazri. Veoma je veran, privržen pas za kuću i pratnju. Laje samo kada oseti opasnost. Voli da juri i da kopa rupe u zemlji. Imalski terijer se dobro slaže sa decom i sa ostalim psima.

Dresura

Osetljiv je na ton ljudskog glasa, i neće da sluša komande ako oseti nesigurnost u ljudskom glasu. Takođe, ne podnosi prestrogu i grubu disciplinu. Vlasnik treba da bude smiren, sa urođenom autoritativnošću.

Zdravlje

Zdravstveni problemi koji se mogu javiti su: displazija kukova, PRA (progresivna retinalna atropija), kožna alergija (alergija na buve).

Izgled

Srednje veliki pas sa velikom snagom za svoju veličinu. Dužina tela veća je od njegove visine. Dlaka je srednje duga, pšenične ili sivo-plave boje.

Nega

Imalski glen terijer može da živi u stanu. Relativno je aktivan u zatvorenom prostoru, dvorište mu nije neophodno. Može da spava napolju ukoliko nije previše vruće ili hladno, ali radije ostaje u kući, u blizini porodice. Potrebna mu je svakodnevna šetnja. Njegovo krzno se lako češlja, ali je potrebno šišanje dva puta godišnje. Redovno makazama treba kratiti dlaku ispod repa, između prstiju, i sa unutrašnje strane ušiju. Ova rasa se malo ili ni malo ne linja.

Životni vek

Oko 13-15 godina.