Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Foks terijer (oštrodlaki)

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Oštrodlaki Fox terijer je impulsivan i radoznao pas. Voli da trči uokolo, živahan je i okretan, ali i vrlo nežan. Veseo je i umiljat, i voli naročito da se igra sa decom. Okretan i sa vrlo izraženim vidom i sluhom, odličan je pas čuvar. Nije najbolji za domaćinstva u kojima ima više ljubimaca jer će se šefovski ponašati prema drugim psima, a male životinje, uključujući i mačke će gledati kao svoj plen.

Dresura

Zna biti vrlo tvrdoglav i pravi manipulator, stoga će više odgovarati iskusnim vlasnicima. Treba mu rana socijalizacija kao i čvrsta i pozitivna dresura.

Zdravlje

Skloni su epilepsiji, pretpostavlja se da imaju genetske predispozicije za tu bolest. Mogući su problemi sa očima kao što je katarakta. Ponekad dođe do uganuća ramena.

Izgled

Malih je dimenzija ali snažnog je kostura i građe. Dlaka je veoma oštra, dominira bela boja, sa crnim, crnim i plamenim ili plamenim oznakama.

Nega

Krzno Fox terijera je relativno jednostavno za održavanje. Preporučuje se redovno nedeljno četkanje i češljanje, nekoliko puta godišnje odlazak profesionalnom 'groomeru' koji će mu lepo urediti i oblikovati krzno. Obzirom da je vrlo aktivan i živahan, potreban mu je prostor u kome će se igrati i istrčati. Ograđeno dvorište je idealno za njegove potrebe, ali su veoma aktivni u zatvorenom prostoru i nije im neophodno dvorište. Umesto njega, potrebna im je svakodnevna šetnja i trčanje u bezbednom okruženju.

Životni vek

Oko 15 godina.