Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Džek Rasel terijer

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Ovi psi su izuzetno srčani, nezavisni, ponekad tvrdoglavi, zato im je potreban čvrst odgoj i dosta pažnje. Veseli su, živahani, odani i umiljati. Pažljivi su i zabavani, uživaju u igrama i igračkama.

Dresura

Ukoliko nije ispravno odgajan od najranijeg doba i ukoliko mu se nepruži dovoljno pažnje i kretanja (jer je ovo ipak lovački pas), zbog "terijerskih osobina" Jack Russell terijer može postati neposlušan, sklon neprestanom lajanju bez posebnog razloga, preskakanju ograde i bežanju od kuće, iskopavanju rupa gde god stigne i slično. Ovi su psi inteligentni i vole učiti pa ih, uz malo upornosti, možete naučiti raznim trikovima.

Zdravlje

Veoma su zdrava rasa, bez posebnih zdravstvenih problema.

Izgled

Obzirom na karakteristiku dlake, postoje dva tipa - oštrodlaki i kratkodlaki. Dlaka je pretežno bele boje, sa smeđim ili smeđe-crnim "flekama" po glavi i leđima ili repu. Telo je mišićavo i čvrsto, što mu omogućava dovoljno snage za iskopavanje i izvlačenje lovine koja se nalazi ispod zemlje ili u rupama.

Nega

Džek rasel terijer se dobro snalazi u zatvorenom prostoru, ako se dovoljno trenira. Prilično su aktivni i dovoljno im je manje dvorište. Potrebne su mu duge svakodnevne šetnje. Voli da trči, lovi i da se igra. Povremeno četkanje je potrebno, a kupanje samo ako je neophodno.

Životni vek

Oko 15 i više godina.