Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Češki terijer

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Češki terijeri su mirnije naravi od drugih terijera. Iako je zamišljen kao lovački pas on će to postati samo ako se posebno usmerava u tom pravcu. Vrlo su prilagodljivi u najrazličitijim situacijama pa su stoga i dobar izbor za različite tipove vlasnika. Pored svega je i prijatan porodični pas, dobro se razume sa decom, odličan je čuvar koji ne laje previše.

Dresura

Obuku poslušnosti i socijalizacije psa treba početi što pre i završiti je do polne zrelosti. Upornim ponavljanjem komandi, uz strpljenje i sistemom nagrade u vidu poslastice posle uspešno obavljenog zadatka, brzo se postiže dobar rezultat.

Zdravlje

Generalno zdrav i tporan pas. Nisu poznati zdravstveni problemi koji su karakteristični za ovu rasu.

Izgled

Dlaka, za razliku od većine terijera nije oštra, već mekana i svilenkasta, a velika je prednost što se ne linja. Boja dlake može biti u svim tonovima sive (od vrlo svetlo sive do najtamnije sive) i u boji kafe.

Nega

Potrebno je redovno iščetkavanje i češljanje, kako bi se sprečilo zapetljavanje dlaka. Redovne šetnje, igra, vođenje brige o njegovoj higijeni, ishrani itd. su sve aktivnosti koje zahtevaju maksimalnu posvećenost i odgovornost, naročito dok je pas štene.

Životni vek

12-15 godina.