Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Bul terijer

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Bul terijer je gladijator među psima, hrabar, aktivan, inteligantnog izraza. Nije dobro društvo drugim psima, često dođe do sukoba između njih. Međutim, naročito je dobar prema ljudima i bezgranično privržen vlansniku. Dobar je čuvar i oglasiće se čim oseti da se nešto neobično događa.

Dresura

Preporuka je da se štenci ove rase blagovremeno dresiraju u cilju sticanja adekvatnih navika i poslušnosti. Kada je potpuno odrastao, ovaj je pas vrlo jak za svoju veličinu, pa ga je jako teško trenirati. Bulterijer je inteligentan pas, relativno brzo uči, ali je ujedno i tvrdoglav i svojeglav. Njegov potencijalni vlasnik mora biti izuzetno strpljiv, dosledan i dominantan.

Zdravlje

Uopšteno gledano su zdrava rasa, međutim pojedini primerci mogu patiti od nedostatka cinka, što može izazvati uginuće. Neki su štenci rođeni gluvi (najčešće kod potpuno belih pasa). Slkoni su kožnim alergijama.

Izgled

Snažno građen, nabijen i mišićav pas sa kratkom, gustom dlakom. Varijacije u boji su bela sa oznakama na glavi; bilo koja boja osim bele; ili bilo koja boja sa belim oznakama. Glava je specifičnog oblika, duga, jaka i duboka. Oči su uske, truglaste, tamne boje.

Nega

Bulterijeru je potrebna minimalna nega dlake. Dovoljno je iščetkati ga gumenom četkom, kako bi se odstranila mrtva dlaka i time dlaka održala u dobru stanju. Uz to, redovno mu treba čistiti uši. Ako mu se pruži dovoljno mogućnosti za kretanje i vežbanje, bulterijer će biti miran u kući. Odličan način trošenja energije, koju ovaj pas svakako posedujeje, su trčanje uz bicikl, rolere...

Životni vek

10 - 12 godina.