Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Border terijer

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Iako nekad mogu biti tvrdoglavi i jake volje, border terijeri su u većini slučajeva vrlo blage naravi, druželjubivi i retko agresivni. Oni su dobri sa decom ali ponekad jure mačke i druge male kućne ljubimce. Inteligentni su i voljni da ugađaju ali zadržavaju dozu nezavisnosti. Njihova ljubav prema ljudima i blaga narav čine ih dobrim psima pomagačima, posebno deci i starijima.

Dresura

Od mladih dana ih treba trenirati na komandu. Ova rasa se ističe po gipkosti ali brže će naučiti da skaču i koriste klackalicu nego da trče oko čunjeva. Lako ih je obučiti da izvršavaju zadatke, ali teško ih je trenirati ako su naučili mnogo trikova.

Zdravlje

Generalno zdrava rasa koja nema česte zdravstvene probleme. Zdravstveni problemi koji se povremeno mogu javiti su: Displazija kuka, Pertesova bolest, Različita srčana oštećenja.

Izgled

Border terijer je mala rasa psa sa oštrom dlakom. Prepoznatljivi po svojoj glavi koja je nalik vidrinoj, border terijeri imaju široku lobanju i kratku njušku. Imaju duplu dlaku koja se sastoji od kratke, guste i mekane unutrašnje dlake i grube, čekinjaste spoljašnje dlake otporne na vremenske prilike i prljavštinu, bez uvojaka i talasa. Mogu biti od pšenično-žute, crvene, sive i plave boje.

Nega

Njihovu dlaku je obično potrebno ručno šišati dva puta godišnje da bi se uklonile mrtve dlake. Nakon toga je potrebno oko osam nedelja da bi površinska dlaka ponovo porasla. Za neke pse, četkanje jednom nedeljno je sasvim dovoljno. Voli šetnju i igru, aktivan je, ali može živeti i u kući kao i napolju u umerenim klimatskim uslovima.

Životni vek

12 - 15 godina.