Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Lagoto romanjolo

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Lagoto je dobar ljubimac, voli ljude i veoma je vezan za svog vlasnika. Ima prirodni dar za traganjem i zbog njegovog izuzetanog njuha savršen je za traženje tartufa. Pravi je prijatelja i veran pratioc kroz zivot. Nije pogodan za čuvara.

Dresura

Lak je za obuku i odgovara svakoj vrsti discipline. Obuka Tragača za tartufe počinje već kod štenadi i traje u proseku 2 godine. Ovom psu treba strog i odmeren, ali smiren “vođa čopora”. Adekvatna komunikacija čoveka sa psom osiguraće da legoto bude poslušan i dobar ljubimac koji se odlično slaže sa drugim psima.

Zdravlje

Nisu poznata obolenja specifična ovoj rasi.

Izgled

Lagotto je pas srednje veličine, zdepastog izgleda i veoma dobrih proporcija. Ima gustu i loknastu dlaku, vunene teksture. Može biti beo sa braon ili narandžastim tačkama, različite nijanse braon boje, ili jednobojan narandžasti.

Nega

Treba ga šišati najmanje dva puta godišnje. Na glavi pogotovo na njušci, trebalo bi dlake ručno skratiti. Ne treba ga česljati. Gotovo da se uopšte ne linja. Nije mu važno gde živi ukoliko se dovoljo šeta. Osim što mu je potrebno mnogo fizičke aktivnosti, potrebna mu je i mentalna vežba.

Životni vek

Oko 16 godina.