Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Patuljasti kontinental epanjel (Papillon)

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Inteligentan, živahan i veseo pas. Oni mogu biti veliki prijatelji sa drugim životinjama i decom, ako su dobro upoznasti sa njima i nauče kako da se ponašaju oko njih. Dobri su čuvari, mogu biti rezervisani prema strancima i znaju biti bučni.

Dresura

Veoma je inteligentan pas i lako je trenirati ga, poslušan je i razume ostale komande uključujući i trikove. Spada među najposlušnije patuljaste pse. Kao i mnoge druge male rase, mogu da razviju negativna ponašanja ako je dozvoljeno da postane gospodar kuće, ali uz čvrsto, mirno i sigurano vođstvo, i ranu socijalizaciju, ovo se lako prevazilazi.

Zdravlje

Mogu imati problema sa kolenima zadnjih nogu, kao i sa sa očima.

Izgled

Papillona prepoznajemo po njegovim ušima koje se zovu leptir uši. Dosta su čvrste i nežne, te postoje vrste sa spuštenim i uspravnim ušima. Imaju kratku njušku, okrugle, tamne oči, a telo je malo duže od visine tela. Na beloj osnovi dozvoljene su sve boje. Prednje noge i ramena su dobro razvijeni, njihova visina ide do 28 centimetara, a teški su do 5 kilograma.

Nega

Prilagodljiv je pa je pogodan je i za selo i za grad. Dugoj dlaci je potrebna svakodnevna pažnja i četkanje kako bi se održao zdrav sjaj.

Životni vek

Dožive do 16 godina starosti.