Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Mops (Pug)

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Razigran, inteligentan i energičan pas. Vrlo je osećajan i odan vlasniku i njegovoj porodici. Odlično se slaže sa decom i sa drugim psima i kućnim ljubimcima, ali znaju biti jako ljubomorni ako je pažnja gospodara usmerena prema nekom drugom. Većina mopsa glasno hrče.

Dresura

Veoma je inteligentan, pa mu brzo dosadi jednolična dresura. Treba ga dresirati sa pažnjom, doslednošću i čvrstinom, od samog pocetka. Vrlo je osetljiv na povišeni ton pa mu u vaspitanju treba pristupiti nežno i osećajno. Uz dobru motivaciju i razborit pristup, većina mopsova će vrlo brzo savladati osnovne vežbe.

Zdravlje

Imaju izrazito osetljivu kožu,skloni respiratornim infekcijama, prehladi, problemima sa očima (keratitis, suzenje) i gojaznosti.

Izgled

Mali pas kratkog četvrtastog tela. Dlaka mu je kratka, meka i sjajna, crne boje, boje kajsije, srebrna ili žućkasto-smeđa sa crnom maskom na njušci i crnim ušima. Mops spada u male rase pasa.

Nega

Njegova dlaka nije zahtevna za održavanje, zahteva tek povremeno četkanje, a kupanje samo kad je neophodno. Međutim, koža mopsa zahteva svakodnevnu negu zbog velike šanse za razvoj bakterija i gljivica. U sezoni linjanja se prilično linjaju. Potrebno je redovno čišćenje nabora sa specijalnim losionima ili vlažnim maramicama. Odlično podnosi život u stanu. Potrebne su mu svakodnevne šetnje.

Životni vek

12 do 15 godina.