Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Kineski ćubasti pas

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Ovo je privrženi pas koji žudi za ljudskom pažnjom. On je dopadljiv, umiljat, nežan, i voli da se mazi. Nisu baš dobri kao psi čuvari, izuzetno retko će zalajati ne prisustvo stranaca. Ne vole da budu sami.

Dresura

Za dresuru ove rase može biti potrebno melo više vremena. Često su povučeni prema nepoznatima i mogu biti čak preterano stidljivi. Njih treba socijalizovati od najranijih dana kako bi se prevazišao ovaj problem.

Zdravlje

Kineski ćubasti pas ima tendenciju da se lako dobija na težini, pa treba voditi računa da se ne prejeda. Pate od alergija, posebno na vunu i lanolin.

Izgled

Kineski ćubasti pas spada u male pse, visina mu je proseku do 30 cm, a težina od 2,2 kg do 3 kg. Rađaju se u dve varijante: golokoži i odlakani. Golokoži imaju vrlo malo dlake po telu. Dlaka se nalazi u vidu čuperaka na glavi, na vrhu prstiju i na vrhu repa. Odlakani imaju čitavo telo prekriveno gustom i dugačkom dlakom. Što se boje dlake tiče, dozvoljena je bilo koja boja ili kombinacija boja.

Nega

Potrebna su mi učestala kupanja, otprilike jednom nedeljno, a nakon kupanja mazanje kože kremom, mlekom za telo ili uljem, kako ne bi postala suva i ispucala. Ovaj pas nema zaštitu krzna, pa je podložan je i dejstvu UV zraka, leti ga treba mazati nekom kremom sa zaštitnim faktorom. Takođe, za hladno vreme, kišu i vetar neophodna mu je odeća. Oni imaju minimalne potrebe za vežbom, dovoljno je sat vremena dnevno.

Životni vek

12-14 godina.