Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Havanski bišon

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Nežan, veseo i radoznao pas, voli decu i veoma je privržen porodici. Vrlo ubičajeno za bišone je da često laju. Društveni su, vole da provode vreme sa ljudima, ali se dobro slažu i sa drugm kućnim ljubimcima. Ova rasa je pogodna za ljude koji imaju alergiju na pse.

Dresura

Dok su još štenci, treba ih naučiti da ne laju bez razloga, jer to kasnije može da im pređe u naviku. Ukoliko nije dobro socijalizovan, može biti stidljiv prema strancima.

Zdravlje

Ovo je prilično zdrav i otporan pas. Može biti sklon displaziji lakta, šumovima na srcu i katarakti.

Izgled

Mali pas sa velikim i tamnim očima, uskom i ravnom njuškom, blago zašiljenim ušima. Dlaka je priležuća i meka, tamno pšenično žute boje, žuto-braon, sive ili bele sa velikim oznakama u navedenim bojama.

Nega

Nije mu neophodno dvorište, dobro prihvataju život u stanu, ali mu se mora obezbediti svakodnevna šetnja. Nega dlake je zahtevna, neki vlanici se odlučuju na skraćivanje radi lakšeg održavanja. Za neguju duge dlaku, potreno je četkanje najmanje dva puta nedeljno. Redovno mu treba proveravati oči i uši. Ne linjaju se, ali dlaku treba četkati kako se ne bi ućebala.

Životni vek

Oko 15 godina.