Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Čivava

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Izrazito živahan pas koja oseća se kao gospodar svoga sveta i ničega se ne plaši. Vrlo je inteligentan, umiljat i privržen vlasniku. Ima prodoran lavež kojeg često i koristi, pa je i dobar čuvar.

Dresura

Ponekad ih je malo teže dresirati, ali ipak spadaju u inteligentne pse koji lako uče i reaguju na strog ali nežan (pozitivan motivacioni) trening. Takođe, možete biti poteškoća prilikom učenja čivave gde treba da vrši nuždu.

Zdravlje

Iako su generalno zdrave, zdravstveni problemi koji se mogu se javiti kod čivava su: reumatizam, iščašenje kolena, prehlada, problemi sa desnima, bolesti očiju, sklonost ka gojenju.

Izgled

Čivava može biti visoka od 16 do 20 centimetara, a teška od 0,9 do 3 kilograma, što je čini najmanjom rasom. Glava im je zaobljena, uši velike, oči krupne i okrugle. Dlaka može biti kratkodlaka i dugodlaka, i može se javiti u bilo kojoj boji.

Nega

Kratkodlake čivave je dovoljno povremeno četkati ili jednostavno trljati njihovu dlaku parčetom vlažne tkanine. Dugodlake čivave treba svakodnevno četkati mekom četkom. Oba tipa treba kupati jednom mesečno, pazeći da im ne uđe voda u uši. Nokte skraćivati, a uši čistiti. Čivava se prosečno linja. Obično ne podnose hladnoću i lako gube telesnu toplotu.

Životni vek

Prosečno žive 10-13 godina.