Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Tibetanski mastif

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Tibetanski mastif je hrabar, neustrašiv, miran i obazriv pas. Ima dubok glas i lajaće noću ako ostane napolju, ali u kući je miran i tih. Izuzetno je odan svojoj ljudskoj porodici, nežan i dobar sa decom, ali prema strancima može biti nepoverljiv. Instiktivno je dobar čuvar stoke, porodice i njihove imovine.

Dresura

Lako ga je naučiti higijenskim navikama. Iako je ogroman, kasno sazreva u odnosu na druge rase, pa dugo nosi osobine šteneta. Tibetanskom mastifu je potreban strog, autoritativan i dosledan vlasnik kako ne bi postao tvrdoglav, neposlušan i previše protektivan. Mora se trenirati pažljivo i strpljivo, jer bez dobre dresure može biti opasan.

Zdravlje

Zdravstveni problemi koji se mogu javiti su displazija kukova, problemi sa štitnom žlezdom, kožna oboljenja i infekcije ušiju.

Izgled

Veliki i snažan pas, jake građe i impresivnog izgleda. Glava mu je dosta velika, teška i jaka. Dlaka je duga, oštra i gusta, obično gušća kod mužjaka nego kod ženki. Može biti crna, crna ili boja plamena (crno-riđa), kestenjasta, različitih tonova zlatne boje, različitih tonova sive kao i sive boje sa zlatastim oznakama.

Nega

U zatvorenom prostoru je skoro neaktivan, pa je poželjno obezbediti mu veće količine šetnji i vežbi. Potrebno ga je redovno četkati. Linja se jednom godišnje na proleće, a zimi mu je krzno izuzetno gusto. Intenzivno linjanje traje oko mesec dana.

Životni vek

Oko 15 godina.