Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Srednjeazijski ovčar (Alabai)

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Srednjeazijski ovčar je miran i neustrašiv pas čuvar. Nezavisan je i dobar sa svim članovima porodice. Spada u najstarije rase pasa. Lako podnosi velike vrućine ali i veliku hladnoću. Ponosan je pas izuzetne snage, gracioznog hoda i velikog srca. Pokazuje nepoverenje prema strancima, a sklon je borbi sa drugim psima i vukovima. Čuvanje je njihov stalni zadatak.

Dresura

Srednjeazijski ovčar nije pas za svakoga. Potreban mu je iskusan vlasnik koji poznaje rase čuvare i njihov temperament i nije rasa za slabog, neautoritativnog vlasnika. Cilj treninga ovog psa je da čovek, vlasnik postigne status lidera čopora. Pravila ponašanja moraju da budu stroga, a granice jasne.

Zdravlje

Može imati problema sa kukovima i laktovima.

Izgled

Srednjeazijski ovčar ili Alabai je pas snažne konstitucije. Dlaka mu je gruba, gusta i ravna i može biti u raznim bojama (bela, žuta, riđa, siva, tigrasta, crna i druge kombinacije).

Nega

Srednjeazijski ovčar zahteva veliko dvorište, što veće to bolje, ali obavezno ograđeno. Nedovoljno veliki prostor može da dovede do dosade, pa će pas da se bavi kopanjem i griženjem. Potrebno mu je mnogo šetnje i treninga. Dlaka ne zahteva posebnu negu, samo povremeno četkanje. Dosta se linjaju u proleće.

Životni vek

12 do 14 godina.