Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Šar-pej

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Miran, nezavisan i posvećen pas. Odličan je kao društvo, ali i kao pas čuvar. Vezan je za svoju porodicu, ali nije nepoverljiv prema strancima. Ako se druži sa mačkama i decom dok je štene, ni kasnije ne bi trebalo da ima problema sa njima.

Dresura

Potreban mu je samouveren vlasnik. On zahteva veoma strogog, ali plemenitog, krajnje doslednog gazdu, jer ukoliko oseti nesigurnost, može postati tvrdoglav i neposlušan.

Zdravlje

Mogu se javiti problemi sa bubrezima, bolesti kože, alergije (na žitarice, gluten, šećer..).

Izgled

Mišićavo jako telo, srednje veličine je prekriveno naboranom kožom, naročito u predelu vrata i na prednjem delu tela. Dlaka je kratka, jednobojna, riđe ili crne boje.

Nega

Šar pej dobro podnosi zatvoren prostor sve dok se dovoljno često izvodi napolje. Treba da izbegava vruće vreme, da što više provodi u hladu i da uvek ima dovoljno sveže vode. Potrebna mu je kvalitetna hrana zbog čestih problema sa alergijama. Dlaka se ne šiša, ali se redovno češlja. Dlaka im opada i tada treba često da se kupaju i četkaju, a nabore na koži treba svakodnevno čistiti navlaženom pamučnom krpom. Takođe, posebnu pažnju treba posvetiti njegovim osetljvim očima.

Životni vek

Oko 10 godina.