Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Crni terijer

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Crni ruski terijer je inteligentan pas željan zabave, voli biti među ljudima, vrlo je pažljiv i hrabar, i uvek želi udovoljiti svom vlasniku. Obično se dobro slaže s decom, i zna čak biti fasciniran njima. Zna biti dominantan prema drugim psima koji nisu deo domaćinstva. Njegova zaštitnička osobina čini ga dobrim psom čuvarom, često je nepoverljiv prema neznancima.

Dresura

To je tip psa sa jakim nervima, uravnotežen, sa izrazenom odbrambenom reakcijom. Potreban mu je autoritativan gospodar. Ima znatiželjnu narav, voli istraživati, stoga ga se ne sme pustiti izvan ograđenog prostora. Ponekad zna biti dominantan, ali nije ga teško pripitomiti.

Zdravlje

Od zdravstvenih problema najčešće su skloni displaziji kukova i laktova.

Izgled

Crni terijeri su psi viši od srednjeg rasta, krupni, sa masivnim kostima i muskulaturom. Koža je elastična, čvrsta, ne stvara nabore i ne opušta se. Dlaka je kod dugodlakih pasa duga, gruba, oštra, čvrsto prileže uz telo. Dlaka je talasaste duzine od 4-10 cm, pokriva celo telo psa. Poddlaka je gusta, dobro razvijena. Kod kratkodlakih pasa, dlaka je prava, gruba i čvrsto prileže uz telo. Boja je crna i crna sa sedim.

Nega

Crni ruski terijer može savršeno srećno živeti u stanu ili maloj kući, samo ako dovoljno vremena provede napolju aktivno. Obožava šetnje i skakutanje na otvorenom. Za njega nije dobro da živi u kućici za pse, jer žudi za pažnjom i nežnošću. Što se tiče održavanja, njegovo otporno duplo krzno treba šišati 2-3 puta godišnje. Preporučuje se četkanje jednom nedeljno, kako bi se uklonile otpale dlake. Ako se redono četka, vrlo se malo linja.

Životni vek

11-12 godina.