Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Bernardinac

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Veran, hrabar, pouzdan. Za njega se kaže da je “Veliki pas sa velikim srcem”. Njegova namena je prevoženje, traganje i spašavanja planinara. Dobar je porodični pas koji voli decu. Potreban mu je vlasnik koji će provesti dosta vremena sa njim i koji ima iskustva sa psima. Dobar je čuvar.

Dresura

Generalno su laki za dresuru i brzo uče. Preporučuje se rana socijalizacija jer u suprotnom može biti grub prema nekim životinjama. Sa dresurom treba početi dok je još štene. Nagrađivanjem psa brzo se dolazi do rezultata, dok negativni stav i kazna dovode do kontraefekta.

Zdravlje

Skloni su problemima sa srcem, displaziji kuka, izvrtanju donjeg kapka.

Izgled

Jak, mišićav i snažan pas poznat po svom ogromnom telu. Ima vrlo gustu dlaku koja može biti kratka ili dugačka. Dozvoljene su smeđa, riđa, braonkasta ili mahagoni u kombinaciji sa belom bojom. Šape, kraj repa i grudi su bele boje.

Nega

Potrebno mu je dosta slobodnog prostora za igru i vežbanje, kao i svakodnevna šetnja. Potrebno mu je povremeno četkanje jakom gustom četkom, a kupanje po potrebi. U vreme linjanja (dva puta godišnje) mu dlaka dosta opada. Dosta balavi.

Životni vek

Oko 10 godina.