Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Šetlandski ovčar

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Šetlandski ovčar je zabavan, snažan i pokretljiv pas. Idealan je kućni pas i sa lakoćom se prilagodavaju vlasniku. Odličan je čuvar stada. Nežan je i zaštitnički nastrojen prema deci.

Dresura

Šetlandski ovčar predstavlja jednu od najboljih pasmina za dresuru koja postoji. Oni su neverovatno inteligentni i prilagodljivi prema svojim vlasnicima, gotovo da mogu da čitaju misli i nepogrešivo tumače raspoloženja. Šetlandski ovčari su senzibilni i odlično reaguju na dresuru, ponekad čak izvršavaju komandu neposredno pre nego što se izda.

Zdravlje

Kao zdravstveni problem može se javiti dermatomiositis, kao i problemi sa očima.

Izgled

Proporcionalno građen, ele­gantan, u proseku dostiže 36 cm do grebena, ima veoma lepu glavu, sa izduženom nju­škom, lepo zaokrugljenom pri vrhu. Njegove male uši se na pola uspravljaju kada je u stanju pripravnosti. Ima tamno smeđe oči.

Nega

Zahteva četkanje nekoliko puta nedeljno kako se dlaka ne bi upetljala i ućebala. Pošto se ovaj pas linja, ponekad je poželjno četkati ga svakodnevno. Njegove potrebe za fizičkom aktivnošću se mogu zadovoljiti dužom šetnjom, kraćim džogiranjem, aktivnom igrom ili treningom.

Životni vek

Najčešće žive 12-14 godina.