Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Pirinejski ovčar

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Pirinejski ovčar je veoma izdržljiv, otporan je na nevreme, na umor i na glad. Jede sve što mu padne pod zube. Uvek je budnog oka, živahan, intuiti­van, lukav, čuva ovce, pone­kad i krave, izuzetno efikasno. MOže biti veoma bučan. On mora da predvodi, za­država, izdvaja i ide u potragu za ovcama.

Dresura

Pirinijeski ovčar ima tendenciju da brzo uči i trebalo bi da bude lak za treniranje, ali mora se uspostaviti dominacija, Potrebno mu je dosta socijalizacije.

Zdravlje

Od zdravstvenih problema mogu se javiti koronarna arterijska bolest, iščašenje kolena, a retko se pojavi displazija kukova.

Izgled

Dlaka mu je gusta i načičkana, podseća na dlaku briješkog ovčara. Boja dlake je riđa, manje ili više tamna, sa ili bez mešavine crne dlake, sive, manje ili više svetle, pa čak može da bude i trobojna, u raznim nijansama. Može imati dugu ili kratku dlaku što je danas dosta ređe.

Nega

Ovo je rasa koja može živeti napolju u umerenim do hladnim klimatskim uslovima, iako uživa i sa porodicom u kući. Nega oko dlake podrazumeva četkanje jednom do dva puta nedeljno, i svakog dana u periodu linjanja. Jednom godišnje menja dlaku, a mrtvu dlaku treba uklanjati. Imaju tendenciju da balave. Pirinejski ovčari zahtevaju svakodnevnu fizičku aktivnost, kako bi ostali u formi, iako im potrebe za vežbanjem nisu preterano velike.

Životni vek

10-12 godina.