Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Nemački ovčar (Vučjak)

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Nemački ovčar je jedna od najpopularnijih rasa u svetu, zbog svoje izuzetne inteligencije i sposobnosti. On je hrabar, prilagodljiv, odan svom gospodaru, inteligentan, kraljevskog držanja. Zbog doze samopouzdanja koju poseduje ovaj pas, strana lica (koja nisu deo čopora) ne prihvataju baš najbolje i odmah.

Dresura

Psihologija nemačkog ovčara je veoma komplikovana, što sa inteligencijom koju pas poseduje, jakim emotivnim instiktima i samopouzdanjem čini nemačkog ovčara pogodnim za razne poslove. Ljudi su se dosta bavili ispitivanjem inteligencije kod pasa, i smatra se da nemački ovčar spada u 5 najinteligentnijih pasa na svetu. Zbog toga su u stanju da za veoma kratko vreme savladaju nove zadatke koji se pred njih stavljaju.

Zdravlje

Nemački ovčar je generalno zdrava rasa, ali kao i svaka rasa, može da pati od nekih bolesti, a najčešće su: displazija kukova i kolena, torzija želuca, srčani problemi, alergija, gluvoća, epilepsija.

Izgled

Nemački ovčar je srednje veliki, blago izdužen, snažan i dobro mišićav pas. Kosti su mu suve i celokupna građa je čvrsta. Boja dlake je crna sa kestenjastim, smeđim, žutim do svetlosivim oznakama.

Nega

Nemački ovčar dobro podnosi zatvoren prostor, ako se dovoljno trenira. Najviše mu odgovara da ima veliko dvorište na raspolaganju. Ovaj pas se linja tokom cele godine, a sezonski mu otpada mnogo dlake. Trebalo bi ga svakodnevno četkati. Kupanje se preporučuje samo ako je neophodno, jer ispiranje prirodne masnoće sa kože može da izazove probleme sa alergijama.

Životni vek

U proseku žive oko 13 godina.