Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Komondor

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Miran, suzdržan i staložen pas, ali u pojedinim situacijama zna da bude brz i nesutrašiv. Najčešće se koristi za čuvanje stada. Nepoverljiv je prema strancima, ima autoritativan nastup i dobar je čuvar. Veoma je hrabar i agresivan kada brani stado ili čuva svog vlasnika.

Dresura

Lako uči, ali je svojeglav. Više će odgovarati vlasniku koji je iskusan sa psima i u dresuri. Treba mu vlasnik koji je pouzdan, uporan i koji će znati da ga kontroliše.

Zdravlje

Od zdravstvenih problema, kod ove rase se mogu javiti: displazija kukova, torzija želuca, katarakta, može se javiti i preosetljivost na lekove.

Izgled

Ogroman, mišićav pas sa karakterističnom kovrdžavom dlakom bele boje koja podseća na dredove. Njegova gusta i čvorsta dlaka pada preko glave i prekriva oči, posebno je duga na stražnjim nogama. Rep je nisko postavljen i spušten.

Nega

Nije primeren za život u stanu, treba mu jako puno prostora. Dlaku mu treba redovno održavati. Ne treba ga češljati, nego samo odvajati jednu pletenicu od druge. Kupanje može biti veoma teško i naporno, obzirom na količinu njegove dlake. Takođe se dlaka mora čistiti jer se za nju prilikom šetnje može dosta toga zakačiti. Gotovo da se uopšte ne linja.

Životni vek

Oko 12 godina.