Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Bradati škotski ovčar

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Bradati koli je veseo, bezbrižan pas koji stalno maše repom. Vezan je za porodicu, razigran i živahan, idealan pas za decu, pogotovo stariju. Dobro se slaže i sa drugim životinjama. Energičan je, znatiželjan je i traži stalnu pažnju. Odličan je čuvar ovaca i stoke.

Dresura

Lako uči i savladava komande. Potreban mu je jak, stabilan vlasnik, jer u suprotnom ovaj koli može da postane prilično tvrdoglav. Potrebno je postaviti mu jasna pravila i granice ponašanja. Preporučuje se trening poslušnosti.

Zdravlje

Od zdravstevnih problema najčešće pate od displazije kukova, parazita u krznu.

Izgled

Iako na prvi pogled liči na Botaila, manji je i struktura dlake je drugačija. Telo mu je snažno, srednje veličine. Dlaka je ravna, gusta i dugačka, može biti malo talasasta, crne boje, crvenkastožute i smeđe, plave, sve nijanse sive boje, smeđa ili boje peska, sa ili bez belih belega. Oči su mu u nijansi boje dlake.

Nega

Preporučuje se svakodnevno četkanje krzna, a pre toga mu malo treba nakvasiti dlaku vodom. Može da se šiša svaka 2 meseca. Neophodno je voditi računa da mu se dlaka ne zamrsi, jer može doći do infekcije kože. Kupanje se preporučuje samo ako je neophodno, suvim šamponiranjem. Nije za život u stanu, potrebno im je dvorište. Mogu da spavaju napolju i odlični su za seoska imanja.

Životni vek

12 – 14 godina.