Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Bergamski pastirski pas

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Vrlo hrabar, poslušan i odan pas, koji brzo i lako uči. Kao i kod svih ovčara, potrebno mu je dosta kretanja. Privržen je vlasniku i njegovoj porodici. Dobar je vođa i zaštitnik stada.

Dresura

Ima veliku sposobnost za učenjem i razrešavanjem situacija, kao i učenjem različitih zadataka. Pošto je često tvrdoglav, potreban mu je gospodar "čvrste" ruke.

Zdravlje

Bergamski pastirski pas je veoma zdrava rasa, bez naslednih zdravstvenih problema.

Izgled

Veoma grubog izgleda, bergamski ovčar je snažno građen pas srednje veličine. Glava mu je dosta široka, prekrivena je dugačkom dlakom, koja ponekad potpuno prekrije velike tamne smeđe oči. Dlaka je siva u potpunosti ili obeležena sa nekoliko crnih, belih ili svetlo riđih mrlja. Dugačka je i čvrsta, gusta sa uvijenim resama, zamršenim na zadnjem delu tela.

Nega

Može živeti u stanu ali se preporučuje da ima otvoren put ka dvorištu. Spada u aktivne rase pasa i neophodna mu je svakodnevna šetnja i trčkaranje na otvorenom. Ima specifičnu, dugačku dlaku i često se dešava da se upelete pa bi pored redovnog četkanja trebalo i obratiti malo više pažnje, naročito na predele oko očiju. Dlaku ne treba nikada trimovati osim u slučajevima i na mestima gde je jako umršena ili mu prikriva oči.

Životni vek

U prosekuive oko 12-15 godina.