Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Australijski ovčar

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Nežan je, umiljat i posvećen ljudima koje poznaje. Živahan je i razigran, čak i kad odraste ponaša se kao štene. Može biti rezervisan prema strancima i da se ponaša kao pravi pas čuvar. Dobro se slaže sa decom, pa i sa onom koja su veoma aktivna. Odan, hrabar, verni prijatelj i čuvar, prirodno je sklon da štiti porodicu.

Dresura

Australijski ovčar je inteligentan, lako uči i voli da se igra.

Zdravlje

Gen za merle boju (plavkasto siva boja išarana crnom) nosi faktor slepila i gluvoće. Ukoliko uzimate merle štene, proverite mu sluh i vid. Prirodno skraćen rep može da prouzrokuje probleme sa kičmom. Mogu biti skloni epilepsiji, katarakti, displaziji kukova.

Izgled

Dlaka je ravna, umereno kratka i tvrda. Boja dlake: plava, plava s crnim i smeđim mrljama, crvena s crnim pegama na glavi. Rep nema ili je prekratak. Dlaka je poluduga, osim na glavi i na krajevima nogu, a stvara "okovratnik" i "široke pantalone".

Nega

Autralijski ovčar nije pogodan za život u stanu. Veoma su aktivni i potrebno im je veće dvorište. Ovaj energičan, radni pas zahteva mnogo treninga kako bi ostao u psiho-fizičkoj kondiciji. Dlaka se lako održava, dovoljno je povremeno četkanje. Prosečno se linja.

Životni vek

Od 12 do 15 godina.