Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Jazavičar

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Jazavičar je radoznao, pametan, živahan, odan, ponosan, hrabar i zabavan. Vezan je za porodicu, društven je i odličan čuvar. Jazavičar koji ima doslednog i stabilnog gazdu, pravog „vođu čopora“, je odličan porodični pas sa izuzetnim temperamentom.

Dresura

Inteligantan je i lako je dresirati ga. Jazavičaru je potreban vlasnik koji ume da bude „vođa čopora“, jer će u suprotnom pas da nametne svoja pravila porodici i ispoljiće neželjene oblike ponašanja kao što su: neprestano lajanje, anksioznost usled samoće, ljubomorno čuvanje delova nameštaja, hrane i igračaka, pa čak i ujedanje.

Zdravlje

Od zdravstvenih problema mogu se javiti bolesti kičmenih pršljenova, problemi urinarnog trakta, bolesti srca, dijabetes, sklonost ka gojenju i lenjosti dovodi do kičmenih i srčanih bolesti.

Izgled

Nizak, kratkonog, pravougaonog i mišićavog tela, ali kompaktne građe. Vrat mu je dug i izdužen, uši duge, zaoblljene, pljosnate i vise uz obraze. Dlaka je kratka, ravna, veoma gustamože biti jednobojna, dvobojna ili višebojna.

Nega

Mogu se da držati u stanu i nije im neophodno dvorište. Oni su aktivni psi sa iznenađujućom snagom i izdržljivošću. Potrebna im je svakodnevna šetnja. Uživaju u igranju u parku. Nemojte ga ohrabrivati da skače, jer to može da mu stvori probleme sa kičmom.

Životni vek

U proseku žive 12 do 15 godina.