Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Švajcarski gonič

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Živahan, osetljliv, lako vodljiv i privržen pas. Prijateljski nastrojen pas i nije dobar čuvar. Samostalno lovi zečeve, srndaće, lisice. Goniči koji potiču iz Švajcarske su: švajcarski gonič, Bernski gonič, Lucernski gonič. Postoje i kratkonogi tipovi svih ovih goniča. Osim vrste i boje dlake, imaju iste opšte osobine.

Dresura

Dresura ove rase može biti izazov za vlasnika. Rana socijalizacija i motivacioni treninzi su metode koje su se dokazale kao najefikasnije za ovu rasu.

Zdravlje

Generalno zdrava rasa ali pate od nekoliko naslednih bolesti: displazija kuka, bolesti kičme, hronične infekcije uha, hronične infekcije bubrega, oka, preosetljivost na anesteziju i nadimanje.

Izgled

Španski gonič je srednje veliki pas. Dlaka je mu kratka, ravna, gusta, veoma fina na glavi i ušima. U zavisnosti od rase može biti bele boje sa narandžasto-smeđom, bele sa crnim mrljama, žuto-smeđa ili žuto-smeđa sa crnim plaštom, crna sa oznakama paleža.

Nega

Jednostavan za održavanje, potrebno mu je redovno četkanje. Švajcarski gonič je sklon infekcijama uha, pa mu je potrebno redovno čišćenje ušiju. Nije pas za stan, najviše mu odgovara dvorište i okruženje gde može da istražue, lovi , kopa.

Životni vek

Oko 12 godina.