Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Plavi gaskonjski gonič

Pogodan za stan
Sklonost ka lajanju
Druželjubiv sa mačkama
Druželjubiv sa psima
Druželjubiv sa decom
Veličina
Potreba za aktivnostima
Potreba za negom
Zdravlje
Inteligencija
Pogodan kao čuvar
Linjanje
Karakteristike

Ovo je miran pas dobre naravi. Koristi se za lov odstrelom i, ponekad, hajke na veliku divljač, ali isto tako na zečeve, u čoporu ili sam kao pas tragač. Ima instinkt za praćenje lovine i može veoma dugo da je prati. Istančanog je čula mirisa, laje vrlo dubokim tonovima. Veliki gaskonjski plavi gonič se može naći na jugozapadu Francuske, gde se koristi za lov na zeca i srndaća. Mali gaskonjski plavi gonič, odvažan i izdržljiv, obdaren izuzutnim čulom mirisa, izuzetan je lovac na zečeve; visina mu je, uostalom, smanjena kako bi se bolje prilagodio ovoj vrsti divljač.

Dresura

Lako gube pažnju, a na vlasniku da ga zainteresuje. Obuka treba da se zasniva na pozitivnim metodama i mora da postoji međusobno poštovanje između psa i vlasnika. Inteligentan je brzo će reagovati kada shvati šta se od njega zahteva i kada zna da rezultat nosi sa sobom nagradu.

Zdravlje

Veoma je zdrav i nema specifične zdravstvene probleme.

Izgled

Pas dobrog njuha, dugih nogu i četvrtastog tela. Kratka, prilično gusta, bogata dlaka je plave boje sa crnim belegama, ponekad i flekama. Po veličini se razlikuju se Veliki plavi gaskonjski gonič i Mali plavi gaskonjski gonič,

Nega

Zahteva znatnu količinu vežbanja. Duge svakodnevne šetnje su neophodneda bi održao i fizičku i mentalnu sposobnost. Redovno četkanje sa četkom je potrebno. Treba ga stalno negovati i paziti na dugačke uši.

Životni vek

12-14 godina.