Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Snowshoe mačka

Prilagodljivost
Druželjubivost prema psima
Inteligencija
Linjanje
Energija
Nega
Privrženost
Potrebe za društvom
Druželjubivost prema deci
Zdravlje
Poreklo

Dobila je naziv po karakterističnim belim cipelicama, odnosno po belim šapicama (eng. snow-sneg; shoe-cipela). Nastala je u Filadelfiji kad je jedna Sijamska mačka u uzgajivačnici dobila troje malih mačića sa belim šapama koje su nekarakteristične za sijamske mačke. Ukrštanjem ovih dobijenih mačaka sa američkim kratkodlakim mačkama dobijena je Snowshoe. Danas je jako retka izvan SAD-a.

Izgled

Mačka srednje veličine, prosečne težine od 2,5 do 5,5 Kg. Blago zaobljena glava sa plavim očima i velikim, šiljastim ušima. Dlaka je kratka, gusta i leži uz telo. Imaju oznake sijamskih mačaka u kombinciji sa belim mrljama. Mačići se rode beli, a vremenom dobijaju jasno definisane oznake. Još jedna karakteristika ove rase je da imaju na glavi bele oznake u obliku obrnutnog slova V na nosu.

Zdravlje

Nema značajnijih zdravstvenih problema koje su specifične za Snowshoe mačku.

Karakteristike

Druželjubiva, nežna i blage naravi. Poslušna je, umiljata i voli da se mazi. Veoma je inteligentna pa može naučiti niz trikova. Voli vodu pa čak i plivanje. Ima izraženu privrženost i ljubav prema svojim vlasnicima. Traži punu pažnju i ne voli da bude sama duže vreme.

Nega

Potrebno joj je redovno pranje zuba jer mogu imati problema sa gingivitisom. Veoma malo se linjaju pa se preporučuje redovno četkanje kako bi se uklonile opale dlake.

Životni vek

Prosečni životni vek im je oko 15 godina.