Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Munchkin mačka

Prilagodljivost
Druželjubivost prema psima
Inteligencija
Linjanje
Energija
Nega
Privrženost
Potrebe za društvom
Druželjubivost prema deci
Zdravlje
Poreklo

U Severnoj Americi uzgaja se od osamdestih godina, kada je nastala mutacijom. Status "nove pasmine" dobila je 1995.

Izgled

Karakteristična je po svojoj građi - patuljasta je, ali je većina normalne veličine, samo kosti nogu dramatično su skraćene. Glava je trouglasta sa njuškom srednje dužine, velikim, široko razmaknutim očima. Mogu biti kratkodlake ili sa poludugom, svilenkastom dlakom koja može biti bilo koje boje.

Zdravlje

Munchkins su generalno zdrave mačke. Ne bi trebalo da imaju probleme sa kičmom, ali ovo je relativno mlada rasa, pa se još uvek ne može sa sigurnošću tvrditi odsustvo naslednih obolenja.

Karakteristike

Ime je dobila po liliputancima Munchkin-ima iz romana “Čarobnjak iz Oza“. Ovo je patuljasta mačka sa velikim zglobovima i kratkim kostima. Njene kratke noge ne ugrožavaju njezinu pokretljivost i sposobnost. Mogu raditi sve što i ostale mačke. Vole igru, iskusni su lovci, ali nisu u stanju da se penju po drveću ili visoko skaču.

Nega

Nega ove mačke je jednostavna. Kratkodlake je dovoljno četkati jednom nedeljno, dok je kod dugodlakih potrebno bar dva puta u toku nedelje. Potrebno je redovno skraćivanje noktiju i čišćenje ušiju.

Životni vek

Obično žive 12-14 godina.