Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Egipatska Mau mačka

Prilagodljivost
Druželjubivost prema psima
Inteligencija
Linjanje
Energija
Nega
Privrženost
Potrebe za društvom
Druželjubivost prema deci
Zdravlje
Poreklo

Prva predanja o njenom zajedničkom životu sa čovekom stara su između 4000 i 5000 godina. Nastala je od afričke divlje mačke Felis Lybica Ocreata, poznate pod imenom Falb mačka, koja je bila prva pripitomljena. Jedna je od najstarijih vrsta domaće mačke i jedina koja prirodno ima tačke.

Izgled

Vrlo mišićava mačka srednje veličine. Prepoznatljiva je po tačkastom krznom. Prizanaju se crne tačke na srebrnoj agouti podlozi, čokoladne tačke na bronzanoj agouti podlozi i crne tačke na sivoj, sa srebrnom podlakom. Dlaka je srednje dužine, gusta, svilenkasta i leži uz telo. Ima velike uokvirene zelene oči. Na licu ima pruge, koje formiraju slovo M.

Zdravlje

Generalno zdrava rasa.

Karakteristike

Odane, brze i neustrašive mačke. Vole igru, prijateljski su raspoložene ali znaju biti rezervisane prema strancima. Društvene su i ne vole biti same, pa ih je preporučljivo držati u paru ili uz društvo neke druge mačke.

Nega

Preporučuje se nežno četkanje kako bi se uklonile otpale dlake. Osetljiva je na temperaturu više od ostalih pasmina, voli toplo podneblje i visoke temperature.

Životni vek

Uglavno žive preko 15 godina.