Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Devonska rex mačka

Prilagodljivost
Druželjubivost prema psima
Inteligencija
Linjanje
Energija
Nega
Privrženost
Potrebe za društvom
Druželjubivost prema deci
Zdravlje
Poreklo

Nastanak se vezuje za 1960. godinu i okrug Devon (u jugozapadnoj Engleskoj) gde je jedno od mačica iz legla imalo specifičnu kovrdžavu dlaku. Kasnije je dobijena rasa parena sa britanskim i američkim kratkodlakim mačkama.

Izgled

Srednje velika mačka, vitkog i mišićavog tela. Imaju istaknute jagodice, nisko smeštene vrlo velike, ovalne uši, razmaknute i velike oči ukošene prema spoljnjem rubu uha. Dlaka joj je kratka, meka, kovrdžava i može bili bilo koje boje.

Zdravlje

Displazija kuka je zdravstveni problem koje se može javiti kod ovih mačaka.

Karakteristike

Aktivna, razigrana i energična mačka. Druželjubiva je i umiljata, voli da provodi vreme sa ljudima. Vrlo visoko skače, voli da se penje i provodi vreme u najvišem delu koji pronađe u sobi. Veoma je inteligentna i sposobna je naučiti dosta trikova koji su uobičajeni za pse. Retka je i jedna od najskupljih rasa mačaka. Ove mačke su dobile nadimak Vanzemaljci (pa i Vilenjaci) zbog velikih ušiju i očiju, neprirodnog obilka tela, ali i zbog njihovog nestašnog karaktera.

Nega

Jako se malo linjaju, pa je dovoljno povremeno četkanje nežnom četkom koje poboljšava cirkularicu i kojima će se izbeći infekcije i alergije. Čišćenje ušiju se preporučuje jednom nedeljno.

9-15 godina.