Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Američka oštrodlaka

Prilagodljivost
Druželjubivost prema psima
Inteligencija
Linjanje
Energija
Nega
Privrženost
Potrebe za društvom
Druželjubivost prema deci
Zdravlje
Poreklo

Ova rasa je nastala u Njujorku 1966. godine kao rezultat spontane mutacije kod američke kratkodlake mačke. I mužjak i mačka su bili američke kratkodlake mačke. Njihovim parenjem dobijeno je 6 mačeta od kojih je jedan bio sa specifičnom veoma oštrom dlakom. Nakon čega je odgajivač reks mačaka, odlučio da kupi ovo neobično mace i otpočne uzgoj.

Izgled

Telo im je srednje veličine sa čvrstim nogama srednje dužine i zaobljenim šapama. Dlaka im je gusta, kratka i oštra na dodoir. Glava je okrugla, sa visokim jagodicama i izraženom njuškom. Oči su velike, okrugle i svetle. Brkovi i dlake na licima i ušima su kovrdžave su i štrče. Ova rasa je dostupna u 27 varijacija i dezena.

Zdravlje

Dobrog su zdravlja, ali mogu imati veoma osetljivu kožu.

Karakteristike

Ove mačke su inteligentne, nežne, mirne, umiljate. Društvene i prijateljski nastrojene prema ljudima ali i drugim kućnim ljubimcima. Nisu previse aktivne. Ova rasa je retka i skoro nepoznata izvan Severne Amerike. Razvije se u potpunosti tek sa 3,4 godine.

Nega

Treba ih češljati jednom nedeljno. Dlake se mogu lako slomiti ili ispasti prilikom četkanja ili stresa. Povremeno kupanje može biti neophodno zbog njihove masne kože. Više vole zatvoreni prostor.

Životni vek

Ove mačke žive u proseku oko 12 godina.