Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Abisinska mačka

Prilagodljivost
Druželjubivost prema psima
Inteligencija
Linjanje
Energija
Nega
Privrženost
Potrebe za društvom
Druželjubivost prema deci
Zdravlje
Poreklo

Nije tačno utvrđeno kada se ova rasa pojavila prvi put, ali se njen nastanak vezuje za svetu mačku koja je bila u hramovima starih Egipćana pre oko 4000 godina.

Izgled

Ove mačke imaju vitko, srednje dugo, okretno i mišićavo telo. Oči su krupne, bademastog oblika, zelene, žute ili boje lešnika, a uši velike i široko razmaknute. Krzno je kratko, gusto i prileže uz telo. Dlaka je takozvane aguti boje, odnosno ujednačeno šareno, koje je kratkerisnično za divlje životinje. Najčešće crvenkasto-smeđe, bakrenasto-crveno ili plavo-sivo s tamnim prugama, dok mladi imaju tamno krzno.

Zdravlje

Generalno zdrava rasa, ali može biti sklona upali desni i bolesti bubrega koja može biti nasledna.

Karakteristike

Jedna je od najstarijih mačijih rasa na svetu, ali i jedna od najskupljih, jer abesinske mačke obično okote malo mačića. Hrabra je, znatiželjna, gipka i obožava da se penje. Tiha je, najviše voli da provodi vreme igrajući se sa vlasnicima ali se zna i sama zabavljati. Poznata je po svojoj inteligenciji. Uglavnom se dobro slaže sa drugim mačkama. Dobar je lovac i uživa u istraživanju okoline, penjanju na velike visine.

Nega

Krzno se lako održava i potrebno ga je četkati ga mekanom četkom, a poželjno je čitavo krzno izgladiti rukom. Ukoliko mačka ide na izložbe i kožnom (antilop) rukavicom. Sklona je upali desni, tako da se mora obratiti posebna pažnja na zube. Ovoj mački potrebno je pružiti dovljno zanimacije jer je vrlo aktivna.

Životni vek:

Ove mačke žive u proseku 9-15 godina.