Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Ragdol mačka

Prilagodljivost
Druželjubivost prema psima
Inteligencija
Linjanje
Energija
Nega
Privrženost
Potrebe za društvom
Druželjubivost prema deci
Zdravlje
Poreklo

Ragdol (RAG) na našem jeziku znači krpena lutka. Svoje ime dobila je po tome što se potpuno opušta poput krpene lutke kada je u rukama. Prvu ragdoll mačku je razvila odgajivačica Ann Baker šezdesetih godina 20. veka, u Kaliforniji.

Izgled

Velika mišićava mačka poluduge dlake koja se može javiti u 6 različitih boja - seal, čokoladna, flame, plava, lila and kremasta. Ragdoll je mačka 'pointer' što znači da su joj lice, rep, noge i uši tamniji od ostatka tela. Mačići se rode uglavnom bele boje. Dlaka je duga, svilenksata i gusta. Prosečna težina ova mačke je 4-7kg. Glava je srednje veličine, sa punim obrazima i velikim, ovalnim i plavim očima

Zdravlje

Mogu biti sklone srčanim problemima.

Karakteristike

Nežna, umiljata mačka, mirnog temperamenta. Prilagodljiva je, prijateljski raspoložena, dobro se slaže sa decom i drugim ljubimcima. Inteligentna je i lako se može dresirati.

Nega

Temeljno četkanje se preporučuje dva puta nedeljno. Redovno četkanje će poboljšati cirkulaciju krvi i pomoći da se izbegne mnoge neprijatne i dugotrajne infekcije i alergije. Povremeno joj treba skračivatiti nokte.

Životni vek

Preko 15 godina.