Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Persijska mačka

Prilagodljivost
Druželjubivost prema psima
Inteligencija
Linjanje
Energija
Nega
Privrženost
Potrebe za društvom
Druželjubivost prema deci
Zdravlje
Poreklo

Pretpostavlja se da je pradomovina persijskih mačaka bila Persija (današnji Iran) po kojoj je mačka dobila ime. U Evropu ih je krajem 16 veka doneo Pjetro dela Vale, italijanski naučnik. Persijska mačka je danas najpopularnija čistokrvna mačaka na svetu.

Izgled

Srednje do velika mačka, zbijenog tela i snažnih nogu. Glava je okrugla, ravnog lica, zaobljenog čela i kratke njuške. Oči su okrugle, krupne i sjajne. Uši su male i zaobljenih špiceva. Dlaka je duga sa gustom podlakom, svilenksata i duža oko vrata. Može biti u bilo kojoj boji ili kombinaciji

Zdravlje

Sklone su bolestima bubrega.

Karakteristike

Mirna, tiha, nežna mačka blage naravi. Prilagodljiva je i dobra za život u stanu. Voli da se igra i mazi. Prijateljski nastrojena i privržena vlasnicima. Tolerantna je prema drugim mačkama. Nije nametljiva, najviše vremena provodi u doterivanju svoje dlake i u spavanju.

Nega

Svakodnevno češljanje je neophodno kako se dlaka ne bi umrsila. Kupanje se preporučuje 4 puta godišnje, isključivo šamponom za mačke, i nakon toga je treba osušiti. Treba im često brisati lice vlažnom tkaninom, naročito oko očiju jer njihove oči često suze.

Životni vek

Ove mace u proseku žive 15 godina.