Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Orijentalna kratkodlaka mačka

Prilagodljivost
Druželjubivost prema psima
Inteligencija
Linjanje
Energija
Nega
Privrženost
Potrebe za društvom
Druželjubivost prema deci
Zdravlje
Poreklo

Orijentalna kratkodlaka mačka nastala je sredinom 20. veka u Velikoj Britaniji, a poreklom je iz toplih krajeva Orijenta. Ukrštanjem čokoladne sijamske i čokoladne engleske kratkodlake dobijena je čokoladna-braon orijentalna mačka.

Izgled

Dugačko i vitko telo srednje veličine, sa uskom, dugom i pomalo spljoštenom glavom trouglastog oblika i velikim ušima. Prosečna težine je oko 4 - 6,5 kg. Javlja se u više od 300 boja i kombinacija, može biti biti bijela, crvena, krem, boja slonovače, plava, boja lešnika, lavande i cimeta, boja dima,..

Zdravlje

Generalno zdrava i otporna mačka.

Karakteristike

Znatiželjna, društvena i vrlo energična mačka. Jako se vezuju za vlasnika, ne vole samoću i zahtevaju puno prostora za aktivnosti. Dobro se slažu sa ostalim kućnim ljubimcima kao i sa decom. Veoma su uredne, ne vole buku i nered. Često glasno mjauču pokušavajući da komuniciraju sa svojim vlasnikom.

Nega

Jednom nedeljno gumenom četkom kako bi se uklonie opale dlake ili odmrsile umršene. Ostalo su osnovne obaveze u vezi nege poput redovnog skraćivanja noktiju i čišćenje ušiju.

Životni vek

Ove mačke žive u proseku 9-15 godina.