Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Mejn Kun (Maine Coon)

Prilagodljivost
Druželjubivost prema psima
Inteligencija
Linjanje
Energija
Nega
Privrženost
Potrebe za društvom
Druželjubivost prema deci
Zdravlje
Poreklo

Maine Coon je jedna od najstarijih vrsta mačaka u Severnoj Americi. To je zvanična mačka države Mejn, poznata kao i “Rakun iz Mejna” (engl. racoon znači rakun). Najviše današnjih odgajivača veruje da je vrsta nastala parenjem kratkodlakih mačaka koje su ranije živele na američkom tlu i dugodlakih mačaka koje su moreplovci doneli iz Engleske ili Skandinavije.

Izgled

Jedna od najvećih rasnih mačka. Težina mužjaka je u proseku od 7-10kg, a ženki od 4-6kg. Krzno je teško, sjajno, duže po trbuhu i okovratniku. Uglavnom su sve boje krzna dozvoljene osim čokoladne i lila, nije dozvoljen pointed, kakav npr. ima Sijamska mačka. Uši su velike, odlakanih ušnih školjki, a poželjno je da imaju i dlačice na ušima. Maine Coon ima na čelu prepoznatljuvu šaru koja formira slovo M.

Zdravlje

Iako su generalno zdrave mačke, mogu biti skolne kardiomiopatiji i displaziji kuka.

Karakteristike

One obožavaju da se druže sa vlasnikom i da mu pomaže u raznim svakodnevnim aktivnostima. Generalno je opuštena i smirena mačka. Vole da se igraju, odlično se slažu sa drugim mačkama i psima. Vole decu, sa njima su naročito nežni i pažljivi.

Nega

Prilagodljive su, mogu se držati i u stanu i u prirodi. Jednom do dva puta nedeljno ih treba pročešljati (u čemu uživaju), kako bi se smanjilo opadanje dlake, koje nije u velikoj količini. Izbegavati kupanje jer njeno krzno odbija vodu. Uvek joj treba osigurati mnogo sveže vode jer voli da se igra sa njom i rado umače šape u posudu gde se voda nalazi.

Životni vek

Prosečno žive oko 15 godina.