Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Kornvalska rex mačka

Prilagodljivost
Druželjubivost prema psima
Inteligencija
Linjanje
Energija
Nega
Privrženost
Potrebe za društvom
Druželjubivost prema deci
Zdravlje
Poreklo

Prva mačka ove rase rođena je u Velikoj Britaniji 1950. Nastala je spontanom mutacijom ukrštanja između trobojne domaće mačke i njenog crvenog brata. Ostali mačići u leglu su bili nalik njihovim roditeljima, samo je jedna imala valovitu dlaku. Vlasnici su se oduševili neobičnim izgledom mačeta i odlučili da počnu uzgoj nove pasmine.

Izgled

Mala mačka dugačkog i tankog tela. Ima velike kosti lica, velike uši u odnosu na glavu i krupne ovalne oči. Ima samo podlaku koja je fina i valovita pogotovo na leđima i repu. Preovladava bela boja ali se mogu pronaći i u tamno-sivoj pa i crnoj varijanti.

Zdravlje

Generalno zdrava rasa, bez uobičajenih zdravstvenih problema.

Karakteristike

Razigrana, energična i društvena. Veoma je znatiželjna, voli da istražuje, pričljiva je i uživa u igri i skakanju. Istovremeno, zna da bude nežna je i umiljata.

Nega

Zbog jako tanke dlake, najviše im odgovara život u zatvorenom i toplom prostoru. Blagi sirast miris karakterističan je za ovu rasu. Gotovo da se ne ljinja, tako da ih mogu imati i osobe sklone alergijama. Ne morate ih četkati četkom, ali povremeno je treba kupati.

Životni vek

Ove mačke žive u proseku 9-15 godina.