Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Kunić

Inteligencija
Nega
Aktivnost
Veličina
Zdravlje
Potrebe za društvom
Karakteristike

Kunići su pitomi, živahni, inteligentni, društveni ljubimci. Nežni su i umiljati, ne vole da ih podižu za uši ili kožu iza vrata. Veliki deo dana provode spavajući. Nisu zahtevni, ali traže pažnju i posvećenost vlasnika. Inteligentni su i brzo uče da obavljaju nuždu na jednom mestu. Mogu živeti u paru. Ima više desetina pasmina koje se dele na velike, srednje i male, odnosno na one kratkodlake i dugodlake. Nema bitnih razlika u ponašanju osim što će oni veći konzumirati nešto veću količinu hrane.

Nega

Linjaju se na 3 meseca i tada je potrebno redovno ih četkati kako bi se skinula suvišna dlaka. Potreban je veliki kavez i obavezno puštanje iz njega kako bi mogao da se kreće, trči, igra, ali pod uslovom da su prostorije dodatno osigurane (kablovi, knjige, nameštaj...). U kavezu mu treba obezbediti grančice koje će grickati. Dno kaveza uvek mora biti suvo (prekriveno slamom ili piljevinom), a posudice prati bar jednom dnevno. Sveža voda im treba uvek biti dostupna. Zube i nokte treba povremeno seći.

Životni vek

Oko 10 godina.

Izgled

Prosečna težina patuljastog kunića je od 0,8kg - 2,5kg, malog 2,5kg - 4kg, a veliki je težak od 4kg naviše. Imaju gusto krzno koje može biti jednobojno ili kombinovanih boja, duge ili kratke dlake, duge uši koje mogu biti ispravljene ili spuštene. Imaju oblo telo, duge zadnje noge i kratak rep.

Zdravstveni problemi

Generalno su zdravi uz pravilno održavanje higijene i pravilnu ishranu. Kunići koji su odvojeni od majke pre 8 nedelje imaju veće šanse za razvoj bolesti i neće imati dobro razvijenu probavu i imunitet.