Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Veverica

Inteligencija
Nega
Aktivnost
Veličina
Zdravlje
Potrebe za društvom
Karakteristike

Najzastupljenije veverice koje se čuvaju kao kućni ljubimci su Kanadske veverice (Chipmunks). Živahne su, radoznale i društvene životinje. Međutim, ukoliko su pod stresom umeju to da pokažu tako što grizu sve što im se nađe na putu. Poželjno je nabaviti što mlađu vevericu jer će se lakše prilagoditi na novu sredinu. Aktivne su i odlični su penjači. Veoma su radoznale i prilikom pripitomljavanja treba postupati pažljivo i sa strpljenjem. Najbolji metod pripitomljavanja je uz pomoć hrane.

Nega

Potrebno im je nabaviti veliki kavez u kome mogu nesmetano da skakuću, i povremeno ih puštati iz njega, ukoliko se drže u stanu (nakon što se naviknu na okolinu). Poželjno je obezbediti im kućicu u kojoj će spavati i skrivati se. U kavezu se preporučuje držanje različitih stvari za žvakanje i grickanje. Podlogu treba menjati svakih 10 dana.

Životni vek

Od 5-8 godina.

Izgled

Imaju veoma vitko telo sa gustim repom. Prosečna dužina veverice je oko 25 centimetara. Krzno im je meko i svilenkasto, a debljina i boje se razlikuju u zavisnosti od vrste. Imaju vrlo snažne sekutiće koji neprekidno rastu, dugačke, šiljate kandže koje im služe za vešto penjanje i dugačke zadnje pomoću kojih može skočiti i po nekoliko metara.

Zdravstveni problemi

Uglavnom su zdrave celog života ukoliko im se obezbedi odgovarajuća nega.