Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Morsko prase

Inteligencija
Nega
Aktivnost
Veličina
Zdravlje
Potrebe za društvom
Karakteristike

Znatiželjni su, druželjubivi i traže pažnju pa je poželjno držati ih u paru. Prilično su nespretni, pa i plašljivi tako da im treba prilaziti nežno, bez naglih pokreta, naročito u periodu navikavanja na sredinu. Vole da se maze i privrženi su vlasniku.

Nega

Potreban im je veći kavez po kom mogu da trčkaraju, a kao podloga se koristi piljevina, peškiri, ćebe. Treba ga svaki dan puštati iz kaveza, ali treba obratiti posebnu pažnju kako ne bi imao prilike da gricka stvari koje mogu biti opasne po njih.

Životni vek

5-8 godina.

Izgled

Postoje različite vrste ovog glodara a najpoznatiji su engleski (kratkodlaki), paragvajski (sa dugom ravnom ili kovrdžavom dlakom) i argentinski (sa kratkom, ali oštrom dlakom). Zdepasti glodar kratkih nogu i bez vidljivog repa. Odrasli mužjak težak je oko kilogram, dok su ženke nešto lakše.Prosečna težina im je 500 - 1200g. Prosečna dužina im je do 30 cm.

Zdravstveni problemi

Ove životinje imaju odbrambeni mehanizam. Često umeju da prikrivaju simptome bolesti. Treba obratiti pažnju na najmanju promenu u ponašaju ovog ljubimca. Imaju osetljive disajne puteve.