Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Miš

Inteligencija
Nega
Aktivnost
Veličina
Zdravlje
Potrebe za društvom
Karakteristike

Miševi su društveni pa je preporučljivo držati ih u grupi, najbolje par iz istog legla. Može živeti u malom akvarijumu ili kavezu sa uskim metalnim rešetkama koji je posut peskom ili piljevinom. Vole igranje i uživaju da trče u kolutu (vrtešci). Brzo se pripitomljavaju ali je ipak potrebno uložiti trud i strpljenje. Noćne su životinje, dan će uglavnom provesti spavajući dok su noću dosta aktivniji. Nisu životinje za preterano povlačenje po rukama i maženje. Rađaju se gluvi, slepi i bez dlake, što se promeni već nakon 2 nedelje.

Nega

Piljevinu treba menjati 3 puta nedeljno, a kavez prati svake nedelje jer imaju izražajni i vrlo specifičan miris urina. Možete ga puštati po sobi ali treba omogućiti bezbednost jer lako može pobeći. Treba im osigurati drvo ili kamen za glodanje.

Životni vek

2-3 godine.

Izgled

Dužina tela im je od 10 cm, rep 5 do 10 cm, prosečna težina je 20-30 g. Mogu biti različitih boja: bele, sive, svetlo smeđe, tamno smeđe i crne. Rep je pokriven vrlo finom dlakom, tako da se na prvi pogled čini kao da je na tom delu tela nema.

Zdravstveni problemi

Tumori, kožne bolesti, virusne bolesti, upala pluća.