Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Degu

Inteligencija
Nega
Aktivnost
Veličina
Zdravlje
Potrebe za društvom
Karakteristike

Degu je inteligentan, razigran i izuzetno živahan glodar. Društven je, prihvata društvo ljudi, treba mu posvetiti dosta pažnje ili ga držati zajedno sa ženkom iste starosti. Dobro se slaže i sa kunićima, činčilama i morskim prasićima. U početku može biti povučen i sramežljiv ali se brzo pripitomljava i dopušta maženje.

Nega

Potrebno je držati ga u većem kavezu od stakla ili žice, koji će imati igračke za razonodu. Kavez mora biti posut krupnom piljevinom, senom i slamom. Preporučljivo je omogućiti mu redovno kupanje u pesku za činčile. Može se puštati iz kaveza uz nadzor. Ne treba ga hvatati i vući za rep jer je u stanju da ga odbaci ukoliko se oseti ugroženim. Odbačen rep (ili deo repa) se više ne regeneriše.

Životni vek

Oko 8 godina.

Izgled

Dugačak je 13 do 18cm, a rep mu je dugačak 13 do 16 cm. Prosečna težina je 170 do 300 grama. Dlaka je fina i kratka, smeđe ili sive boje. Ima krupne crne oči.

Zdravstveni problemi

Čest zdravstveni problem kod ovih životinja je dijabetes. Ova bolest se prvo prepoznaje po pojačanoj žeđi, umoru i mrenama na očima. Zbog toga treba izbegavati hranu koja sadrži previše šečera jer uzrokuje razvoj diabetesa. Takođe treba obratiti pažnju na pojavu dijareje, apatije, gubitak težine, jer mogu biti prvi simptomi zdravstvenog problema.