Login


Zaboravili ste lozinku?

Informacije o rasama

Činčila

Inteligencija
Nega
Aktivnost
Veličina
Zdravlje
Potrebe za društvom
Karakteristike

Inteligentne i nežne životinje. Prema njima morate bili blagi, naročito u periodu pripitomljavanja. Najbolje će se osećati u mirnom delu doma. Noćne su životinje tako da su aktivnije tokom noći dok danju odmaraju. Vole da se penju i grickaju sve što im se nađe na putu, tako da u kavezu ne bi trebalo držati ništa od plastike, metala i drveta. Razigrane su i vole da skaču.

Nega

Zbog gustog krzna nije preporučljivo držati ih na temperaturi većoj od 25 stepeni, ali ni na nižoj od 14 stepeni. Kavez treba redovno čistiti i posipati steljom za činčile, kao i sitnim grančicama za grickanje. Najbolje je hraniti ih uveče. Uredne su i bez mirisa i jedne su od najnezahtevnijih kućnih ljubimaca. Nije ih potrebno češljati. Ne smeju se kupati u vodi, ali je zato poželjno obezbediti im specijalni pesak u kome se one rado kupaju. Treba ih redovno puštati u šetnju, obezbediti im igračke i posvetiti im dosta pažnje.

Životni vek

Oko 15 godina.

Izgled

Dugačke su oko 25-35 cm, a dužina repa je 12-15cm. Prosečna težina im je od 300 do 600 grama. Gusto i kvalitetno krzno je srebrno-sive boje, a može se javiti i u različitim nijansama crne, bele ili bež boje.

Zdravstveni problemi

Veoma su zdrave, uz pravilnu ishranu i adekvatnu negu retko oboljevaju.